1 ilaç, 20 trilyon zarara yol açtı

Haber Giriş : 20 Haziran 2005 05:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf tedbirleri çerçevesinde en ucuz eşdeğer ilaç uygulaması ile yılda 200 trilyon lira tasarruf sağlayan Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nün, Amlopidin isimli etken maddeyi uygulama dışı bırakması, kurumun iki yılda 20 trilyon lira zarar etmesine yol açtı. Başlangıçta yapılan tüm uyarılara rağmen eşdeğer ilaç uygulamasında Amlopidin isimli etken maddeyi liste dışı bırakan Bağ-Kur aynı içerikteki Pfizer'in Norvasc marka ilacına yöneldi. Bağ-Kur'un, iki yılda zararı yaklaşık 20 trilyon lira oldu. Bağkur, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun olayı gündeme getirmesinin ardından iki yılın sonunda uygulamadan vazgeçti. Ancak kurumu bu kadar zarara uğratan yöneticiler hakkında hiçbir işlem yapmayınca sorumlular kurtulmuş oldu.

Komisyon soruşturma istedi

Bağ-Kur'un yaklaşık 20 milyon YTL zarar etmesiyle sonuçlanan eşdeğer ilaç uygulamasıyla ilgili gelişmeler, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun gündemine geldi. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan soruşturma yapılmasını ve sonucun bildirilmesini istedi. Bakanlık Teftiş Kurulu'nun 2004 yılında düzenlediği raporda, eşdeğer ilaç sisteminin başlangıçta ciddi boyutta tasarruf sağladığı, ancak daha sonra sistemin yarar sağlamadığı ifade edilirken, Pfizer firmasının Bağ-Kur'dan herhangi bir talebi olmadığına, sadece ithal ilaçlara yönelen hekimlerin bulunduğuna işaret edildi.

TBMM Yolsuzluk Araştırma Komisyonu, Bakanlık müfettişlerinin incelemesini yeterli bulmayıp, İstanbul Eczacılar Odası'na yazı yazdı. Oda'dan gelen yanıtta, 2003 yılında Norvasc ilacının kutusunun 36 milyon 932 bin lira olduğu, muadil ilacın kutusunun da 10 milyon 715 bin lira olduğu vurgulandı. Komisyon, SSK ile de temasa geçerek eşdeğer ilaç listesinde Amlopidin etken maddesinin olup olmadığını sordu. SSK da bu konuda yapılan incelemeyi aktarırken, Amlopidin etken maddeli ilaçların incelemeye alındığını ve kurumun eşdeğer ilaçlar yerine bu grubun en pahalısı olan Norvasc isimli ilacı alması durumunda 2001'de yaklaşık 4.6 trilyon lira zararı olacağını bildirdi. Amlopidin etken maddesinin liste dışı tutulmasından dolayı Bağ-Kur'un iki yılda zararı yaklaşık 20 trilyon lirayı buldu.

Yöneticiler sorumluluktan kurtuldu

Yolsuzluk Komisyonu da, Amlopidin yerine muadil ilaçların yazılması durumunda Bağ-Kur'un 4.9 trilyon yerine, 1.6 trilyon lira ödeyeceğini vurguladı. Bağ-Kur, Yolsuzluk Komisyonu'nun uyarıları üzerine, Amlopidin'i, eşdeğer ilaç listesine geri aldı. Ancak sorumlularla ilgili zamanaşımı süresinin dolması ve herhangi bir müfettiş incelemesine tabi tutulmamaları nedeniyle, kurumu iki yılda yaklaşık 20 trilyon zarara uğratan yöneticiler sorumluluktan kurtuldu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber